top of page

23/08/23 /// DE JK ART FOUNDATION IN DE MEDIA

 

Tableau Magazine wijdt artikel aan de oprichter van de foundation.

In de nieuwste editie van het kunst en design tijdschrift Tableau magazine staat een interview met de geestelijk vader van de JK Art foundation. Het artikel laat u kennis maken met Jos Koster en zijn drijfveren om zo hartstochtelijk te collectioneren. Vanzelfsprekend krijgt u ook een beeld van de collectie en hoe deze tot stand kwam. Het artikel is geschreven door Floris Kappelle en leest u hier (PDF).

2023

DEE (Klein).jpg

Jan van Deene, Peinture VIII (1912) Olieverf op paneel (recto)

DEE verso (Klein).jpg

Jan van Deene, Peinture VII (1912) Olieverf op paneel (verso)

02/06/23 /// OPENING DE ANDERE PICASSO, TERUG NAAR DE BRON

Picasso in Amstelveen

Het jaar 2023 markeert de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw: Picasso. Zowel in Frankrijk als Spanje wordt hier groots bij stilgestaan, maar ook het Cobra Museum besteedt er aandacht aan met de tentoonstelling De andere Picasso. Terug naar de bron.

Deze tentoonstelling belicht een minder bekend deel van het oeuvre van de kunstenaar en is een eerbetoon aan Picasso en zijn culturele achtergrond, met als centraal thema zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor keramiek. Op donderdag 1 juni jl. vond de officiële opening plaats. Een boeiende expositie waar de JK Art Foundation deel van uit maakt met het bruikleen Tête de Pierrot. (1926)

18/06/23 /// JAN VAN DEENE, HOLLANDSE PIONIER VAN DE ABSTRACTE SCHILDERKUNST

 

Peinture VIII (1912) in Rijksmuseumbulletin (vol. 71) 

Samen met Jacob Bendien geldt Jan van Deene (1886-1977) als de grondlegger van de 'absolute schilderkunst'. Een schildervorm van geheel abstracte composities met organische vormen, lijnen en vlakken. Van Deene wordt daardoor ook wel gezien als de eerste abstracte kunstenaar van ons land. Desondanks doet de naam Jan van Deene nog menig wenkbrauw fronsen in de kunstwereld. Volledig terecht dus dat Ludo van Halem (curator 20ste-eeuwse kunst van het Rijksmuseum) deze pionier nu in de schijnwerpers zet met een 9-pagina tellend artikel in het Rijksmuseum Bulletin. Het artikel (PDF) leest u hier.

BorremansMichaël (1963)
The Ghost II, 2008 (detail)

Picasso Cobra II.jpg

Opening 'De Andere Picasso, terug naar de Bron'

Picasso Cobra.jpg

Pablo Picasso, Tête de Pierrot (1926) Olieverf op doek (rechts)

19/04/23 /// JAN BRUEGHEL, DE JONGE IN HET PRADO

Aankondiging: Brueghel naar het Prado

De JK Art Foundation geeft het werk 'Allegorie van een schilderij' van Jan Brueghel de Jonge in bruikleen aan het Museo Nacional del Prado in Madrid. Het schilderij zal onderdeel worden van de tentoonstelling Rubens' Workshop (werktitel) dat in oktober 2024 haar deuren zal openen. De tentoonstelling beoogd de bezoekers een gevoel te geven van de ruimte waarin schilders uit die tijd hun werk maakten en om hen kennis te laten maken met de werkwijze van Rubens.

Voorafgaand aan deze tentoonstelling zal het werk te bezichtigen zijn in de tentoonstelling De Brueghel Dynastie, vier generaties van traditie en innovatie. Van 30 oktober tot 7 januari te zien in Het Noordbrabants Museum. 

bottom of page