top of page

ACTUEEL

02/04/24 /// JAN MANKES NAAR MUSEUM BELVEDERE EN MUSEUM ARNHEM

 

Schilder van tederheid in de schijnwerpers in Heereveen en Arnhem.

"Juist in dezen tijd van troebele verwarring, van reclame-zucht en aanstellerij, van onmacht en manierisme geeft het zoo’n zeldzaam genot eens een klaren geest te ontmoeten, die, wars van alles wat er om hem heen gebeurt, stil en kalm zijn eigen weg gaat. Iemand te zien, die zich niet laat beïnvloeden door de stroomingen des tijds, maar als een devoot kloosterling slechts de schoonheid peurt uit het leven dat hem omringt. En zoo als deze kunstenaar zelf de menschen, de dieren, de planten, de levenlooze voorwerpen om hen heen zag, met een blik vol liefde en toewijding, zoo hing er ook als ’t ware een atmosfeer van reine vroomheid om zijn werk.”

Dit fraaie citaat is van de hand van Reinier de Vries, de beeldend kunstenaar die als een van de eersten een essay (1920) schreef over het werk van schilder Jan Mankes.

Het bespreken of beschrijven van het werk van Jan Mankes roept, net als het bekijken ervan, diverse en uitgesproken meningen op. Voor sommigen zijn zijn schilderijen een unieke weergave van alledaagse onderwerpen zoals mensen, dieren en de natuurlijke omgeving rondom de kunstenaar. Door het gebruik van zachte kleuren en een zweem van mystiek, wekken zijn werken een gevoel van tederheid op.

Andere mensen krijgen er koude rillingen van. Sommigen vinden zijn werk streng en voelen religieuze zwaarmoedigheid. 

Hoe dan ook, zijn werk wekt altijd emotie op.

 

Wilt u zelf beroerd worden door het mystieke werk van Jan Mankes? Dat kan van eind januari tot half juni 2025.  Museum Belvédère organiseert in samenwerking met Museum Arnhem een overzichtstentoonstelling over de kunstenaar van tederheid. Meer informatie over deze dubbeltentoonstelling volgt later.

De JK Art Foundation levert een bijdrage door onderstaand werk 'Wit Konijn, staand' (1910) in bruikleen geven. 

MAN-157-01 (Klein).tif

Jan Mankes, Wit Konijn, staand (1910) Olieverf op canvas liggend op paneel, 17 x 13 cm

19/01/24 /// PIERRE-AUGUSTE RENOIR NAAR HET KUNSTMUSEUM DEN HAAG.

 

Renoir in 2025 naar Kunstmuseum Den Haag.

Er zijn weinig kunstenaars die meer betekent hebben voor het impressionisme dan Pierre-Auguste Renoir.  Zijn werk is eenvoudig te herkennen aan de levendige kleuren, losse maar krachtige penseelstreken en het meesterlijke lichtgebruik. Renoir stond met deze schilderstijl - die een trendbreuk was met de academische kunst van die tijd -  samen met zijn studiegenoot Claude Monet aan de wieg van het impressionisme.  Jeune Femme Debout (Lise Trehot, 1866) (Staande jonge Vrouw) is één van zijn vroege werken en is kenmerkend voor deze vernieuwende stijl. Het Kunstmuseum Den Haag organiseert in 2025 een tentoonstelling omtrent deze vroege periode van het impressionisme en heeft daarom een bruikleenverzoek ingediend voor dit werk.

 

De tentoonstelling met de werktitel 'Parijs 1867: de geboorte van het impressionisme' is te bezichtigen vanaf 15 februari 2025 tot en met 1 juni 2025.

REN-112-01.jpg

BorremansMichaël (1963)
The Ghost II, (2008)

Pierre-Auguse Renoir, Jeune Femme debout (1966) Olieverf op doek, 24 x 12,8 cm

08/01/24 /// JAN BRUEGHEL, DE JONGE AT THE PRADO

Brueghel naar het Prado ​

 

Een eervol moment en een heugelijke dag voor de JK Art stichting. Vandaag is met de handtekening van directeur Miguel Falomir de bruikleen van de Brueghel naar het Prado een feit geworden. Het werk maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Ruben's Workshop dat tussen 15 oktober 2024 en 16 februari 2025 te zien zal zijn in het vooraanstaande museum. De tentoonstelling heeft als doel de bezoeker kennis te laten maken met de werkruimte waarin schilders uit die tijd hun werk produceerden en in het bijzonder de werkwijze van Rubens. ​

Eerder dit jaar was het werk nog te zien in het noordbrabants museum.

Jan Brueghel de Jongere, allogorie van een schilderij.

Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de schilderkunst (c. 1625-1630) Olieverf op Koper

bottom of page