top of page

UITGELICHT

31/05/23 /// RESTAURATIEPROJECT NAUM GABO

Naum Gabo restauratie voltooid.

Bas-Relief on a circular surface, semi-spheric behoort tot één van Naum Gabo's vroege kunstwerken waarbij hij begint te  experimenteren met zijn 'sferische thema'. Het werk is gemaakt in 1938 en bestaat uit 'vroege' plastics waarvan bekend is dat ze degraderen over tijd. Reden temeer om de conditie van het werk in detail te laten beoordelen. Volgens restaurator Carien van Aubel vertoonden beide plastics (Cellulose Nitraat en Cellulose Acetate) de volgende verschijnselen; verkleuring, craquelé, vervorming en afname van mechanische eigenschappen (breuken en scheuren). Enkele spaken en delen van de curve waren dan ook los of gebroken. Aan zowel de curve als spaken zijn in het verleden restauraties uitgevoerd. Onder UV was duidelijk waar te nemen dat er tijdens een eerdere behandeling spaken zijn vervangen, deze fluoresceren namelijk niet. De stichting heeft besloten op basis van het conditierapport van Carien dat restauratie de enige juiste optie was. 

In december 2022 heeft Carien zelf het restauratietraject in gang gezet. Carien is naast restaurator ook chemicus en specialist op het gebied van conservatie en restauratie van plastics. Carien is onder meer werkzaam voor het Tate Modern in London.(http://carienvanaubel.com/)

 

Na een restauratietraject van enkele maanden waarbij ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (materiaalanalyse) betrokken was, is afgelopen week de laatste hand gelegd aan de restauratie. De JK Art Foundation wil via deze weg Suzan de Groot (RCE) bedanken voor haar inzet en in het bijzonder Carien voor haar specialistische kennis en vakmanschap wat geresulteerd heeft in een verbluffend eindresultaat. 

PXL_20230531_121837616_edited_edited.jpg

Constant Nieuwenhuijs (1920-2005)
Lijn zonder einde ,det. (1959)

Carien van Aubel met het gerestaureerde werk: Bas-Relief on a circular surface, semi-spheric, 1938.
bottom of page